B-Present mindfulness
Patrick Smolders
(+31) (0)30 - 275 07 05

Stilstaan bij mindfulness

Definiëring

Nu we toch met een wetenschappelijke blik (open, onbevooroordeeld perspectief) naar mindfulness kijken, laten we beginnen met helder te definiëren wat mindfulness is. 

Definitie

Mindfulness is een open en vriendelijke aandacht. Dat betekent: Je gewaar zijn van dat wat verschijnt. Mindfulness is tevens het oefenen en cultiveren van een dergelijke open en vriendelijke aandacht. Mindfulness omvat altijd heartfulness in zich. Mindfulness zonder heartfulness is geen ware mindfulness.

Jon Kabat-Zinn zèlf zegt daarover letterlijk hetvolgende: "In Aziatische talen is het woord voor 'mind' hetzelfde als voor 'heart'. Dus wanneer je 'mindfulness' niet zou horen in de diepere betekenis van 'heartfulness', dan begrijp je het niet werkelijk. Compassie en vriendelijkheid naar jezelf zijn erin vervlochten. Over mindfulness kun je denken als wijze en hartelijke aandacht."

De innerlijke houding van vriendelijke openheid (of wijze hartelijkheid) wordt steeds gemakkelijker naarmate we deze vaker geoefend hebben. Dat oefenen houdt niet op na de achtweekse mindfulness-training. Alles wat we in ons leven tegenkomen is gelegenheid om te oefenen. Hoe stressvoller een gebeurtenis, des te groter het leerpotentiëel dat er voor ons inzit. 

Je gewaar-zijn-van is iets anders dan het (volautomatisch) wegduwen van de dingen die ons minder aangenaam lijken, en het naar je toetrekken van de dingen die ons aangenaam lijken. Je gewaar-zijn-van is stoppen. Het stopzetten van volautomatische patronen. Je bent gewaar van bijvoorbeeld een angst voor iets, of een begeerte voor een ander iets, zonder daar verder iets mee te doen. Het is in dit geval het observeren van (of accurater omschreven:) het zijn met de angst cq de begeerte. Het is stilstaan-bij. Het is onderzoeken - wat iets heel anders is dan een puur conceptueel proces. 

Deze innerlijke houding - een dergelijk gewaarzijn - wordt ook wel 'keuzeloos gewaarzijn' genoemd. In een keuzeloos gewaarzijn is geen streven om het één wel en ander juist niet te ervaren. Er is geen focus, geen voorkeur, geen afkeer, geen censuur. Daardoor verschilt deze innerlijke houding - mindfulness, heartfulness - radicaal van een andere innerlijke houding waarbij we onophoudelijk weerstand bieden aan, en vechten tegen, dat wat is.

Altijd in de weerstand, altijd in gevecht met ons leven. Totdat we het doorhebben: Door te vechten en door weerstand te bieden houden we in stand wat we gewend zijn te ervaren. We bestendigen ermee de realiteit of wereld die we kennen en waar we al-te-vertrouwd mee zijn geraakt. Met al onze energie rennen we zoals muizen dat in  in een tredmolen doen, maar we komen geen stap vooruit. Daarvoor zullen we moeten stilstaan. Dàt is mindfulness.

~Patrick Smolders.