B-Present mindfulness
Patrick Smolders
(+31) (0)30 - 275 07 05

 

De twee toestanden van de mind

Of: De moed om 'de papegaai' te ontstijgen

Vol-automatisch labelen

Is het niet zo dat vaak - wanneer we iets lezen of horen - in ons de drang zich aandient om meteen te beslissen of we het ermee eens of oneens zijn? Het voelen van zo'n innerlijke noodzaak is een neiging of drang die bij velen van ons veelvuldig voorkomt, misschien zo nu en dan ook bij jou, maar beslist niet uitsluitend bij jou.

 

Macht der herhaling

We hebben als mens ook de neiging om de dingen die we veelvuldig zien en / of horen, te gaan geloven, te gaan vertrouwen. Het beïnvloedt onze voorkeuren, onze gewoontes en ons handelen. We gaan die dingen vanzelf vertrouwen, alleen maar doordat we ze vaak - hoe onbewust, slaperig of afwezig ook - voorbij hebben zien komen. Op een beeldscherm, in een hoek van een pagina, op een billboard.

 

Miljoenen-budgetten

Zo werkt onze geest, zo werkt onze waarneming, en... zo werkt ook marketing. En dat besef leeft ook binnen grote bedrijven: Ze zijn dan ook bereid om miljoenen-budgetten ter beschikking te stellen om te adverteren, om daarmee onze geest zo te conditioneren opdat we precies dat ene product uit het schap pakken, terwijl ons gewaarzijn niet tegenwoordig is, elders vertoeft, ofwel in de toekomst, ofwel in het verleden.

 

Sceptische geest

Naarmate we meer beseffen dat niet alleen anderen maar ook wijzelf vatbaar zijn voor dit mechanisme, zullen we gemakkelijker open en skeptisch omgaan met alle emoties, energieën, neigingen, gewoontes, beelden, gedachtes, aannames, meningen en stemmen in onszelf, al deze inhoud, al deze mind-vormen die in ons omgaan, in ons actief zijn - en waarmee we zo vertrouwd zijn geraakt - in elk geval op onbewust niveau.

Een sceptische geest is een geest die onafhankelijk is, die schijnzekerheden durft te zien voor wat het zijn. Het is een geest die gestopt is met volautomatisch "Klopt!" of "Klopt niet!" te roepen bij al wat zich aandient. Het is een gewaarzijn dat de moed heeft om waar te nemen, te onderzoeken, en niet het oor laat hangen naar wat anderen hebben beweerd of ervan zouden zeggen. Werkelijk waarnemen verschilt radicaal van speculeren - en dat laatste is altijd een cerebraal gebeuren.

 

Paradox van de papegaai

Misschien is onderweg, bijvoorbeeld op een station, je oog wel eens gevallen op de poster-tekst "Wees geen papegaai!". Ik hoop dat je hartelijk kunt lachen om de paradox ervan: Want ook veel van de mensen achter deze organisatie hebben nooit het stadium van de papegaai verlaten.

Zij weten volautomatisch wat waar en wat onwaar is. Dezelfde automatismen en neigingen die de meeste van ons in zichzelf kunnen herkennen, zijn binnen de Bond net een tikje uitgesprokener aanwezig. En die toestand of modus van gewaarzijn kan veilig en aangenaam voelen. Het biedt zowel groeps- als persoonlijke identiteit: Dat geeft een vorm van geborgenheid en warmte die altijd voorwaardelijk is, nooit vrij van angst is. Die beklemmend kan zijn. Het is een toestand die verschilt van werkelijk leven, groeien, ontwikkelen.

 

En dat alles is een beknopt bijschrift voor de MQ (Mindful Quote) van vandaag, zoals je die, tot besluit, ook in onderstaande foto aantreft:

De twee toestanden van de mind

De twee toestanden van de mind