B-Present.nl mindfulness
Patrick Smolders
030 - 275 07 05

Patrick Smolders 

PatVerbondenheid

Ik ken mezelf als een veelzijdig iemand en ik voel gemakkelijk verbondenheid. Dat heeft voor mij ondermeer te maken met het besef deel te zijn van de natuur, van de planeet, van een groter geheel. Van muziek en lange wandelingen in de natuur kan ik intens genieten. 

In alle denkbare levensgebieden valt mindfulness te ontwikkelen - dat zeg ik ook vanuit mijn eigen ervaring.  Mindfulness kun je zien (horen) als een grondtoon in je leven, die we in onszelf vinden in de vorm van vertrouwen, geduld, mildheid, beginner's mind (openheid en nieuwsgierigheid), de afwezigheid van streven, en het contact met wat is.

Heartfulness

Niet iedereen beseft dat mindfulness heartfulness omvat. Heartfulness (ook wel: liefdevolle vriendelijkheid, metta) is een essentiëel kenmerk van mindfulness. Heartfulness is dan ook een essentiëel onderdeel van de MBSR-training.  Jon Kabat-Zinn heeft het achtweekse MBSR-programma ontwikkelt en zegt hier zelf hetvolgende over:

In Aziatische talen is het woord voor 'mind' hetzelfde als voor 'heart'. Dus wanneer je 'mindfulness' niet zou horen in de diepere betekenis van 'heartfulness', dan begrijp je het niet werkelijk.

Compassie en vriendelijkheid naar jezelf zijn erin vervlochten.
Over mindfulness kun je denken als wijze en hartelijke aandacht.

                                                           ~ Jon Kabat-Zinn


Relevant om op deze pagina tenslotte te vermelden, is dat ik gecertificeerd mindfulnesstrainer ben, ingeschreven bij de VMBN als Categorie 1 mindfulnesstrainer. Naast m'n werk als trainer (facilitator) inspireer ik anderen via Mindful Quotes (zowel in Nederlands als in het Engels).

Wat zeggen deelnemers

  • ¨Patrick heeft een bepaalde rust in zichzelf, wat duidelijk positief doorwerkte in de hele groep¨

  • ¨Ik merkte dat er (...) ruimte in me ontstond om volkomen mezelf te zijn, te zien en te laten zien¨

  • ¨Door hoe Patrick structureert kon ik me veilig en op z´n gemak voelen in deze groep. Dat is bij mij in groepen wel eens anders geweest¨.