B-Present mindfulness
Patrick Smolders
(+31) (0)30 - 275 07 05

Patrick Smolders 

PatVerbondenheid

Ik ken mezelf als een veelzijdig iemand en ik voel gemakkelijk verbondenheid met anderen, met de natuur, de aarde, het grotere geheel. Van muziek en lange wandelingen in de natuur kan ik intens genieten.

Naast alles wat er de afgelopen 40 jaar wetenschappelijk over gepubliceerd is, heb ik ook vanuit eigen ervaring gemerkt dat mindfulness & heartfulness - twee facetten van eenzelfde grondhouding - groot verschil maakt in heel mijn zijn, op alle levensgebieden.  Het is een grondhouding of grondtoon die ieder in zichzelf kan ontginnen en cultiveren, die zich laat omschrijven als onbevangenheid, een vriendelijke openheid, geduld, mildheid, beginner's mind en ook het contact met wat er in je omgaat - en de vertrouwdheid met jezelf. Dat maakt het leven lichter, gemakkelijk te dragen. Iets wat vooral opvalt op momenten van tegenslag en verlies.

Heartfulness

Mindfulness omvat Heartfulness. Heartfulness wordt ook wel aangeduid met liefdevolle vriendelijkheid, metta en zelf-compassie. Het is het vermogen van jezelf te houden - niet zoals je zou moeten zijn volgens bepaalde gedachten, maar zoals je merkt dat je feitelijk bent in je totale functioneren. Dat betekent het einde van moeten en het begin van zelfsturing, werkelijke regie, innerlijke vrijheid.

In de woorden van de grondlegger van de Mindfulness-Based Stress Reduction:

In Aziatische talen is het woord voor 'mind' hetzelfde als voor 'heart'. Dus wanneer je 'mindfulness' niet zou horen in de diepere betekenis van heartfulness', dan begrijp je het niet werkelijk. Compassie en vriendelijkheid naar jezelf zijn erin vervlochten. Over mindfulness kun je denken als wijze en hartelijke aandacht.

 

Patrick Smolders is gecertificeerd mindfulness-trainer, ingeschreven bij de VMBN als Categorie 1 mindfulnesstrainer.

Wat  deelnemers zeggen:

 

¨Patrick heeft een bepaalde rust in zichzelf, wat duidelijk positief doorwerkte in de hele groep¨

 

¨Ik merkte dat er (...) ruimte in me ontstond om volkomen mezelf te zijn, te zien en te laten zien¨

 

¨Door hoe Patrick structureert kon ik me veilig en op m´n gemak voelen in deze groep¨